Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de raaklijn aan een cirkel

Ik moet een aantal keer de vergelijking van de raaklijn van een cirkel geven, waarbij de vergelijking van de cirkel is gegeven, evenals het raakpunt A.
Bijvoorbeeld:
x2+y2-2x-4y+4=0, A=(1,1)

Wat ik wil doen, is eerst middelpunt M uitrekenen, om zo de vector van M naar A uit te rekenen en zo verder. Dus de vergelijking van de cirkel te ontbinden:

(x-1)2+(y-2)2=1 ®M=(-1,-2)®bijbehorende vector is (2,3)®vergelijking van de raaklijn is 2x+3y=5.

Volgens mijn antwoordblad klopt hier niets van.
Waar ga ik de mist in?

Alvast bedankt voor de hulp!

Wilma
Student hbo - vrijdag 21 augustus 2009

Antwoord

Het middelpunt van de cirkel is (1,2) en niet (-1,-2). De 'bijbehorende' vector zou dan (0,1) of (0,-1) zijn. De vergelijking van de raaklijn door A(1,1) is dan y=1. Helpt dat?

WvR
vrijdag 21 augustus 2009

©2001-2024 WisFaq