Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voor welke p ligt (p,6) op de grafiek van f?

Hallo,

Ik heb veel moeite met wiskunde en heb zodoende een opdracht in de vakantie, ik snapte een vraag niet en daarom stel ik hem hier.

Gegeven: f(x)=4x2+x+p
Vraag: Voor welke P ligt het punt C(p,6) op de grafiek van f.

Ik hoop dat jullie mijn vraag snel kunnen beantwoorden.

Klaas
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 21 augustus 2009

Antwoord

Beste Klaas,

Ik ga er even vanuit dat de 'p' in f(x) dezelfde 'p' is als de x-coördinaat van punt C.
Nu, als het punt C(p,6) op de grafiek van f ligt, dan moet voor x = p de bijbehorende y-waarde 6 zijn. Anders opgeschreven moet dus gelden f(p) = 6.
Als je dit in de functie invult, dan krijg je f(p) = 4p2 + p + p, ofwel f(p) = 4p2 + 2p.
En we weten dat er voor de y-waarde 6 moet uitkomen, dus f(p) = 6 ofwel 4p2 + 2p = 6. Kun je deze vergelijking zelf verder oplossen?

Mocht je hierbij (of met andere vragen) moeilijkheden ondervinden, reageer gerust!

Gr. Davy.

Davy
vrijdag 21 augustus 2009

©2001-2024 WisFaq