Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepalen of een functie differentieerbaar is

Hallo wisfaq,

Ik heb de volgende functie

f:S-C, S is de eenheidscirkel, C zijn de complexe getallen.

f(x)=sin(x) voor x in [-pi,0] en
f(x)=0 voor x in [0,pi].

Ik wil bepalen of f differentieerbaar is op het interval [-pi,pi], en ik wil ook bepalen of f' en f'' continu differentieerbaar zijn.

Hierbij moet ik denk ik gebruik maken van de definitie van de afgeleide van een functie, dus als
(*) f'(c)=lim(x-c)[f(x)-f(c)/(x-c)] bestaat voor elke c in S dat is f differentieerbaar op S.


De functie f is continu op I=[-pi,pi], want voor elke a in S geldt dat lim(x-a)f(x)=f(a).
De bovenstaande limiet (*) bestaat voor elke c in I, dus is f differentieerbaar op S.

De afgeleide f'(x)=cos(x) voor [-pi,0] en f'(x)=0 voor [0,pi].Maar f'(x) is niet continue want de limiet voor x-0 van links is gelijk aan 1, maar limiet voor x-0 van rechts is gelijk aan 0.Dus f' is niet continue.

De tweede afgeleide f''(x)=-sin(x) voor [-pi,0] en f''(x)=0 voor [0,pi].De limiet (*) bestaat voor elke c in S, dus f' is differentieerbaar.En f'' is continue op S, want voor elke a in S geldt dat lim(x-a)f''(x)=f''(a).

Ik heb moeite met het correct gebruiken van de definities van differentieerbaarheid en continuïteit.Is alle uitleg correct en volledig?

Groeten,

Viky

Viky
Student hbo - dinsdag 11 augustus 2009

Antwoord

Helaas, de functie is niet differentieerbaar in c=0. Je limiet (*) bestaat niet. Immers, de linkerlimiet is 1 en de rechterlimiet is 0.

kphart
woensdag 12 augustus 2009

©2001-2024 WisFaq