Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kleinste gemene veelvoud bepalen

Hallo,

Ik dacht dat het kgv van twee getallen bepaald kon worden door vermenigvuldiging van de niet overeenkomende priemgetallen van die twee, waarin ze ontbonden kunnen worden.
Volgens dit uitgangspunt zou moeten gelden:
kgv(120,585)= kgv(23x3x5,32x5x13)=23x32x13=936

Wat doe ik fout?

MVG Wilma

Wilma
Student hbo - vrijdag 7 augustus 2009

Antwoord

Je formulering klinkt niet geheel correct en je lijkt er tegenin te gaan omdat je het gemeenschappelijke priemgetal 3 wel meeneemt.
Wat je moet doen is alle priemfactoren van beide getallen nemen en voor elk van die priemgetallen de hoogst voorkomende macht nemen; het lijkt erop dat je dat ook deed maar je bent daarbij de factor 5 vergeten.

kphart
vrijdag 7 augustus 2009

©2001-2024 WisFaq