Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breedte van parabool

Hallo,
Als je bijvoorbeeld de formules y=-3x2 en y=-10x2 hebt, waaraan kun je dan zien welke parabool breder is? En je weet x niet? Kan dat wel?
Alvast bedankt

Amber
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 6 augustus 2009

Antwoord

Het getal van de term met x2 is bepalend voor de 'breedte' van de parabool. Hoe groter dat getal (in absolute zin) hoe 'smaller' de parabool. De parabool van y=-3x2 is dus 'breeder' dan de parabool van y=-10x2.

Als je uitgaat van de 'standaardparabool' met de vergelijking y=x2 dan kan je y=-3x2 opvatten als vermenigvuldigd met een factor -3 ten opzichte van de x-as.

q59913img1.gif

Bij y=-10x2 zou die '-3' dan '-10' zijn, dus...

Hopelijk helpt dat een beetje...

WvR
donderdag 6 augustus 2009

©2001-2024 WisFaq