Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsfuncties

Hallo,

Van een vergelijking moet ik bepalen wat de top is van de parabool, oftwel wat de (xtop,ytop) zijn. Maar de uitleg hiervan snap ik niet. Kan iemand mij stapsgewijs een voorbeeld uitleggen, bijvoorbeeld:
y= -2(x-2)2 + 1

raymon
Student hbo - zaterdag 25 juli 2009

Antwoord

Als je xtop hebt, volgt ytop al meteen door x=xtop in de vergelijking van de parabool te stoppen, dus we kunnen het probleem herleiden tot het bepalen van xtop.

Je zou de vergelijking kunnen uitwerken tot de standaardvorm (y=ax2+bx+c) en daarna (zie cursus) xtop = -b/(2a).

Je kan het ook anders, door in te zien dat jouw parabool afgeleid is van de standaardparabool y=x2 door die laatste achtereenvolgens:

- naar rechts te verschuiven over 2 eenheden
- uit te rekken met factor 2 in de y-richting
- te spiegelen over de x-as
- naar boven te verschuiven over 1 eenheid

Als je weet dat de top van y=x2 gegeven wordt door (0,0), wat is dan de top van jouw parabool?

cl
zondag 26 juli 2009

©2001-2024 WisFaq