Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hellingshoek berekenen

Mijn vraag is hoe ik een hellingshoek in graden nauwkeurig kan berekenen.
Voorbeeld van x-3y=2

Volgens mij moet hier eerst een lineaire vergelijking aangemaakt worden. Deze is (naar mijn mening):
y=1/3x-2/3

Echter weet ik nu niet welke stap(pen) ik moet nemen om de hellingshoek in graden nauwkeurig te berekenen

Raymon
Student hbo - zaterdag 25 juli 2009

Antwoord

Beste Raymond,

Als je de lijn in de vorm y = ax + b geschreven hebt, dan is a de richtingscoëfficiënt van de lijn. Dat is precies de tangens van de hellingshoek, dus als ik de hoek even a noem, geldt:

tan(a) = a

In jouw geval is a = 1/3. Je kan dan de inverse tangens (misschien een knopje tan-1 op je rekentoestel) gebruiken om a te vinden. Let op of je toestel in radialen of graden staat; in graden zou je een hoek van ongeveer 18,435° moeten vinden.

mvg,
Tom

td
zaterdag 25 juli 2009

Re: Hellingshoek berekenen
Re: Hellingshoek berekenen
Re: Hellingshoek berekenen

©2001-2024 WisFaq