Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Evenredigheid

Hallo Wisfaq team,

Ik geraak hier niet goed weg....
Een wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 72 km/uur in 20 minuten een bepaalde afstand... Hoeveel minuten heeft hij voor diezelfde afstand nodig met een gemiddelde snelheid van 80 km/uur?
Ik zie dus wel dat die afstand in 20 minuten 24 km moet zijn en deed het volgende :
20/24= 24/x maar dan kom ik uit op 20x=576 en x=28,8 min wat veel te veel is..
Een beetje op weg als het even kan aub ??

Groeten

Rik Le
Iets anders - vrijdag 24 juli 2009

Antwoord

Beste Rik,

De snelheid (v) en duur (t) zijn omgekeerd evenredig, aangezien s = vt met s hier de constante afgelegde weg. Twee keer s uitschrijven en gelijkstellen:

s = 20·72 = x·80 = s

mvg,
Tom

td
vrijdag 24 juli 2009

©2001-2024 WisFaq