Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Richtingscoëfficiënt

Ik ben nu bezig met een som en ik kom er niet uit...[:(]
Gegeven is de formule: y = (5x+25)
a. geef een benadering in twee decimalen nauwkeurig van
dy : dx bij x=-4

Ik heb dit gedaan:

x=-4 x=0,02 y= y=

-4,01 2,2249 2,2249-2,2472= 0,2471
-3,99 2,2472

toen heb ik gedaan:

dy:dx =ongeveer y:x = 0,2471:0,02=12,35

maar dit is fout want,
bij mijn antwoorden staat dat
het juiste antwoord 1,12 is..
wat doe ik fout?

irene
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 december 2002

Antwoord

Beste Irene,
Eigenlijk doe je het heel goed. Alleen een klein rekenfoutje:
Inderdaad geldt:
x=-4,01 -> y 2,2249
x=-3,99 -> y 2,2472

Dus:
Dx = -3,99 - -4,01 = 0,02
En nu komt je 'kleine foutje':
Dy = 2,2472 - 2,2249 = 0,0223

Ofwel
Dy/Dx = 0,0223/0,02 = 1,115 = 1,12

Bemerk wel dat dit dus wel een benadering is.

M.v.g.

PHS
maandag 16 december 2002

©2001-2024 WisFaq