Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide bepalen

Hallo, ik sta er op school niet zo goed voor met Wiskunde B en ik ben dus van plan mijn Wiskunde een beetje bij te spijkeren in de vakantie. Nou was ik bezig met differentiëren en nu was ik bij de afgeleide. Daar krijg ik het volgende voorbeeld:



Ik snap het begin wel, maar bij het wegstrepen loop ik vast. Ik snap niet waarom je dat ineens mag wegstrepen. Graag zou ik hier uitleg over krijgen. Alvast bedankt.

Peter
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 23 juli 2009

Antwoord

Beste Peter,

Je zult het ongetwijfeld met me eens zijn dat 4 - 4 = 0, toch?
Diezelfde gedachte volgend is x - x = 0, 4x - 4x = 0 en ook x2 - x2 = 0. En dan maakt het niet uit waar de termen staan, zo is 4 + x - 4 - x = 4 - 4 + x - x = 0 + 0 = 0.
En dan kun je wel overal "+ 0" schrijven, maar dat staat een beetje raar, dus laten we de doorgestreepte termen in de volgende regel gewoon weg.

Mochten de overige regels nog voor onduidelijkheden zorgen, reageer gerust!

Groetjes,

Davy.

Davy
donderdag 23 juli 2009

©2001-2025 WisFaq