Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen dat uitdrukking groter is

Goedendag,

Ik zit met een vraag over een economisch model, waarbij ik de volgende variabelen heb berekend:

p1 = (a+bc)/(2b-d)

p2 = (-6b2+4bd+3d2)a+(db(3d-2b)-2b3+d3)c)/2(d-b)(2b-d)(2b+d)

p3 = (2db(b+3d)+d3-8b3)a+((d2b+6b3+d3)d-8b^4)c)/4b(d-b)(2b-d)(2b+d)

Ik weet over de variabelen alleen het volgende:

a,b,c en d 0
a 1
b en d 1
b d

De vraag is of ik nu kan bewijzen dat zowel p2 als p3 p1. Ik heb zelf al van alles geprobeerd, maar ik kom er echt niet uit. Ik hoop dat jullie me in ieder geval op weg kunnen helpen.

Alvast heel erg bedankt!

Daniël

Daniël
Student universiteit - donderdag 2 juli 2009

Antwoord

De noemer van p1 is positief; de noemers van p2 en p3 zijn negatief.
Dat geeft te denken. Ik zou in ieder geval proberen de tellers van p2 en p3 te ontbinden,ofin ieder geval kijken wat overblijft als je ze door (d-b) en 2b+d deelt. Dat kan met behulp van programma's alsMaple: die kunnen uitdrukkingen voor je vereenvoudigen, ontbinden etc.

kphart
maandag 6 juli 2009

©2001-2024 WisFaq