Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59764 

Re: Hoek in graden berekenen tussen twee raaklijnen

Ik heb y=x geplot op m'n GR, en ik zie inderdaad een hoek van 45 graden. Dit is ook na te rekenen met de tan. Want bij y=x is de richtingscoefficient 1, dus inversetan(1) geeft 45 graden.

Dus ik moet de richtingscoefficient van de twee raaklijnen ook in de inversetan invullen? En dan krijg ik de hoeken? Met de x-as lijkt mij?

Dus ik hoef hier niet de grafieken te plotten en op zoek te gaan naar een driehoek met de x-as en y-as en dus niet gebruik te maken van tan=overstaande zijde/aanliggende zijde?

Tess
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 30 juni 2009

Antwoord

Je krijgt inderdaad de hoek met de x-as. Je moet dan alleen nog even kijken of je deze van elkaar af moet trekken, of bij elkaar op moet tellen. Met een tekening kun je dat gemakkelijk inzien.

Je hoeft dan ook niet meer op zoek naar een driehoek, die heb je namelijk al gevonden met die raaklijn! Indirect maak je met die raaklijk natuurlijk wel gebruikt van tan=overstaande zijde/aanliggende zijde. Dat volgt uit de definitie van de richtingscoefficient van de raaklijn (kijk maar eens naar de plaatjes in je boek). Succes!

Bernhard
woensdag 1 juli 2009

©2001-2024 WisFaq