Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59751 

Re: Oppervlakte berekenen met behulp van primitiveren

Hallo,

Bedankt voor het snelle antwoord. Ik ben inderdaad bekend met de functie y=arctan(x), maar kan alsnog geen oplossing vinden. U zegt dat ik de som moet berekenen met partitieel integreren. Moet je dan ò(1·ln(x2+1)dx berekenen? Want dan zou je opzich tot ook meteen òln(x2+1)dx kunnen berekenen? Is de primitieve van ln(x2+1) niet gewoon (2x)/(x2+1)? Zou je misschien nog een hint kunnen geven?

Groetjes,

Lynn
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 27 juni 2009

Antwoord

De vraag of (2x)/(x2+1) primitieve is van ln(x2+1), is gemakkelijk zelf te beantwoorden. Differentieer die breuk maar eens! Je volgt dan de quotiëntregel en dan komt er toch nergens een logaritme om de hoek kijken, lijkt me.
Om ln(x2+1) partieel te integreren krijg je het volgende;

òln(x2+1)dx = x.ln(x2+1) - òx.d(lnx2+1) = x.ln(x2+1) - òx.(1/(x2+1).2xdx enz.

MBL
zaterdag 27 juni 2009

©2001-2024 WisFaq