Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift

hallo, ik snap helemaal niks van functienotaties! bijv er staat een formule met y=-x+4 en dit moet je in functienotatie schrijven. wat wordt hiermee bedoeld??
kan iemand mij aub helpem

far
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 26 juni 2009

Antwoord

In plaats van y = -x + 4 schrijft men ook wel f(x) = -x + 4 of
f: x$\to$-x + 4 (let op de dubbele punt).
De letter f heeft natuurlijk alles met het woord functie te maken. Zijn er meer functies tegelijk, dan gebruikt men gewoon de volgende letters van het alfabet. Je krijgt dan bijv. g(x) = x2 of h(x) = -3x + 7 enz.

Terug naar het begin. De schrijfwijze y = -x + 4 is vooral handig als je van de functie een grafiek wilt maken. Dan gaat het meestal over de x-as en de y-as en daar sluit deze notatie mooi bij aan. Deze notatie heet doorgaans de vergelijkingsvorm of de formulevorm.
De notatie f(x) = -x + 4 is wat officiëler en wordt wel de haakjesnotatie genoemd. Hij wordt heel vaak gebruikt en is zo handig omdat je verschillende functies gemakkelijk uit elkaar kunt houden. Je hebt het dan namelijk gewoon over de functie f en de functie g en de functie h enz. zonder dat je steeds de hele formule hoeft op te schrijven.
De notatie f:x$\to$-x + 4 heet de pijlnotatie. Hij drukt goed uit dat er bij een gekozen waarde voor x een bepaalde waarde van y hoort. Door de functie worden die x en y als het ware met elkaar verbonden, en dat drukt men met dat pijltje uit. Voor het dagelijkse gebruik is deze notatie niet altijd handig.

MBL
vrijdag 26 juni 2009

©2001-2024 WisFaq