Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ouderdomsbepalingen met de C-14 methode

Hoe werkt de C-14 methode om de ouderdom van organisch materiaal te bepalen? Zijn er ook enkele rekenvoorbeelden om aan te tonen dat de C-14 methode werkt? En welke resultaten zijn met de methode geboekt?

debbie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 december 2002

Antwoord

Hoi Debbie,

Ik heb 'ns op internet gezocht en ik ben op de volgende pagina uitgekomen:

http://www.nrg-nl.com/public/c14dating/

Daar stond de volgende informatie:

"Zodra een levend wezen sterft, houdt het op met koolstof op te nemen. De verhouding C-12 tot C-14 op dat moment is het zelfde als voor ieder levend wezen, maar de C-14 vervalt en wordt niet meer vervangen. De C-14 vervalt met halveringstijd 5730 jaar, terwijl de hoeveelheid C-12 gelijk blijft. door nu naar de verhouding van C-12 tot C-14 te kijken en dat te vergelijken met de verhouding in een levend wezen, is het mogelijk de ouderdom (t) van het te dateren object (bot, stuk hout etc.) vrij nauwkeurig te bepalen.
Een formule hiervoor is: t = ln (Nt/No) x t1/2 / (-0.693)

Hierin is ln de natuurlijke logaritme, Nt/No is het percentage koolstof-14 in het monster vergeleken met de hoeveelheid die in levend weefsel wordt aangetroffen en t1/2 is de halfveringstijd van C-14 (5730 jaar).

Stel je hebt een fossiel dat maar 10 procent C-14 bevat van wat een levend exemplaar zou moeten bevatten, dan is de ouderdom als volgt te berekenen:
t = ln (0.10) x 5730 / (-0.693) jaar

t = (-2.303) x 5730 / (-0.693) jaar

t = 19040 jaar oud".

En via de site http://www.c14dating.com/applic.html kun je de verschillende toepassingen van C-14 nalezen.

Hopend je voldoende geïnformeerd te hebben,

Zie vraag 2669

Davy
zondag 15 december 2002

©2001-2024 WisFaq