Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eenparige cirkelbeweging draaibaan

Hallo,

Ik ben een leerlinge aan VWO5 met wiskundeB en ik loop vast bij de leerstof over de eenparige cirkelbeweging. In het voorbeeld staat de volgende formule:
De baan van P is gegeven door pv: x=2+4cos(2t) en y=1+4sin(2t) met t op [0,1/2p]
Vervolgens staat er in de uitwerking van het voorbeeld dat de baan van P een halve cirkel is het middelpunt (2,1).
Hoe reken je de baan van de cirkel uit? Dat wordt niet gegeven. Ik dacht dat het wt zou zijn, maar dat geeft een baan die loopt van 20=0 tot 21/2p=p. Echter, een halve cirkel geeft dat de baan loopt van t=0 tot t=1/2p in plaats van tot t=p.
Er is neem ik aan een algemene formule hiervoor, maar ik kan er met mijn hoofd maar niet bij.
Hopelijk kunt u hulp bieden.

Mvg,

Astrid

Astrid
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 23 juni 2009

Antwoord

Als je t laat variėren vanaf 0 t/m 1/2p, dan varieert 2t vanaf 0 t/m p
In de formules is sprake van cos(2t) resp. sin(2t).
Omdat 2t maar loopt t/m p volgens de eerste opmerking, kom je dus niet verder dan een halve cirkel.
Wat de cirkel betreft: een cirkel met straal r en middelpunt (a,b) heeft als vergelijking (x-a)2 + (y-b)2 = r2.
Door je parametervergelijkingen te schrijven als x-2 = 4cos(2t) resp.
y-1 = 4sin(2t) en deze elk te kwadrateren en vervolgens op te tellen, krijg je (x-2)2 + (y-1)2 = 16(cos2(2t) + sin2(2t)) = 16.1 = 16
Inderdaad dus een cirkelvergelijking en i.v.m de eerdere opmerkingen slechts de helft hiervan.

MBL
dinsdag 23 juni 2009

©2001-2024 WisFaq