Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uiterste waarden en stationaire punten

Sorry voor al mijn vragen maar tot slot heb ik ook nog een vraag over het berekenen van de uiterste waarde. Ik moet deze waarde berekenen van de functie:

f(x)= ln x/ Öx

Vervolgens moet ik aangeven of het maximum om minimim is. Nu weet ik nauwelijks iets over het berekenen van stationaire punten en al helemaal niet met deze (voor mij erg lastige) formule. Ik mag trouwens geen rekenmachine gebruiken bij de berekening.

Alvast bedankt voor de hulp!

rosali
Student universiteit - maandag 22 juni 2009

Antwoord

Volgens de quotiëntregel is f '(x) = 2 - ln(x)/2xÖ(x)
Je lost nu op f '(x) = 0 wat x = e2 zou moeten opleveren.
Om uit te zoeken of het een maximum of een minimum oplevert maak je óf een tekenverloopschema van de afgeleide functie of je kijkt (stiekem) toch even naar de grafiek. Het blijkt een maximum te zijn.
Overigens is de juiste naam stationaire punten!

MBL
maandag 22 juni 2009

©2001-2024 WisFaq