Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Excel en logistische groei

Op de grafische rekenmachine kan ik dmv de 'logistic' functie in het STAT-menu. De waarden voor de variabelen in de formule:
y=G/(1+b·gx) uitrekenen.

Nu is het veel werk om de tabel waarden in te voeren op de GR. En zou ik dus graag de waarden voor G, b en in Excel willen uitrekenen.

Dit is een deel van de tabel met waarden:
 0   5284
1 5335
2 5383
3 5311
4 5359
5 5400
6 5425
7 5488
8 5551
9 5690
10 5797
11 5860
12 5981
13 6046
14 5991
15 5943
16 5920
17 5957
18 5951
19 5920
20 5926
21 5996
22 6049
23 5985
24 6049
Alvast Bedankt

Rob va
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 22 juni 2009

Antwoord

Ik denk eerlijk gezegd dat het makkelijker is om gebruik te maken van CurveExpert 1.3. Je kunt daar je gegevens inplakken en het programma voor een bepaald regressiemodel de parameters laten bepalen of laten zoeken naar de beste 'fit' voor je data.

Logistische groei? Het programma geeft:
Logistic Model: y=a/(1+b*exp(-cx))
Coefficient Data:
a = 6205.1063
b = 0.19759182
c = 0.08922693
Maar dat is niet erg goed. Het programma stelt een ander model voor:
MMF Model: y=(a*b+c*x^d)/(b+x^d)
Coefficient Data:
a = 5328.3591
b = 44703.299
c = 6002.8386
d = 4.994028
Heb je daar wat aan? Of ben je toch op zoek naar een methode in Excel? Zoek dan 's op hoe je 'zoiets' bepaald. Daarna is zoiets vast wel te maken in Excel. Mogelijkerwijs bestaat er ook wel 'ergens' zoiets in Excel.

Maar om snel wat 'dingen' door te rekenen lijkt mij CurveExpert 1.3 heel geschikt. We horen het wel...

WvR
maandag 22 juni 2009

©2001-2024 WisFaq