Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omwentelingslichaam van 2 driehoeken

Bewijs dat de inhoud van het lichaam ontstaan door het wentelen van de twee rechthoekige driehoeken rond de gemeenschappelijke rechthoekzijde gelijk is aan;

1/3 h (pi.R2 + pi.r2 - pi.R.r)

ps. de twee driehoeken staan met hun punt op elkaar

wim
2de graad ASO - zondag 15 december 2002

Antwoord

Eerst maar eens een tekening:

q5969img1.gif

Als je deze figuur draait om de lijn CD krijg je een lichaam dat bestaat uit twee kegels. De vraag is dan: wat is de inhoud van dat lichaam?

Laten we BD maar eens p noemen, dan is BC=h-p.

De inhouden:
Igroot=1/3pR2·p
Iklein=1/3pr2·(h-p)

Itotaal=1/3pR2·p+1/3pr2·(h-p)
Itotaal=1/3pR2·p+1/3pr2·h-1/3pr2·p

Nou moeten we die p nog zien kwijt te raken!
Er geldt (ik ga er van uit dat de twee driehoeken gelijkvormig zijn!):

q5969img2.gif

En als je dit dan invult in bovenstaande uitdrukking dan krijg je zoiets als:

q5969img3.gif

WvR
zondag 15 december 2002

©2001-2025 WisFaq