Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onderzoek of rechten of vlakken loodrecht op elkaar staan

meneer mevrouw,

Ik heb alles geprobeerd maar weet niet hoe ik met deze oefening moet beginnen, ik moet dus onderzoeken of deze rechten loodrecht op elkaar staan.

e - 2x + y - z + 3 = 0
2x - y - 5z + 11 = 0

en f - x = 1 + 2r
y = 10 + 3r
z = 5 + 3r

Alvast bedankt :)

Charlo
3de graad ASO - zaterdag 13 juni 2009

Antwoord

Beste Charlotte,

Als je van beide rechten een richtingsvector kan vinden, is het eenvoudig na te gaan of de rechten loodrecht op elkaar staan - je controleert dan gewoon of die richtingsvectoren loodrecht op elkaar staan (scalair product moet 0 zijn).

Van je tweede rechte (gegeven als stelsel parametervergelijkingen) kan je een richtingsvector gewoon 'aflezen'. Voor de eerste rechte (stelsel cartesische vergelijkingen) heb je daar misschien een formule voor gezien (met determinanten?), ofwel zet je dit om naar een parametervoorstelling met een methode die je daarvoor gezien hebt.

mvg,
Tom

td
zaterdag 13 juni 2009

©2001-2024 WisFaq