Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grolsch in pijpjes en beugelflessen

Grolsch levert zijn flessen bier in kratten met 24 pijpjes (1/3 liter per pijpje) en in kratten met 20 beugelflessen (1/2 liter per beugel). Een dag werd 40.000 liter bier afgevoerd in 4.444 kratten. Bereken hoeveel kratten pijpjes daarbij waren. Aanwijzing: stel twee vergelijkingen op met x en y waarbij x = aantal kratten pijpjes en y = aantal kratten beugels en los dit stelsel op.

leroy
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 8 juni 2009

Antwoord

Je weet twee dingen:
  1. De totale hoeveelheid is 40.000 liter
  2. Het aantal kratten is 4.444
Dus de vergelijking x+y=4.444 had je waarschijnlijk zelf al bedacht?

De tweede vergelijking zal dan wel gaan om de totale hoeveelheid bier.

x·24·1/3+y·20·1/2=40000

Dus de tweede vergelijking is: 6x+10y=40.000

Lukt dat dan?

WvR
maandag 8 juni 2009

©2001-2025 WisFaq