Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Break even point berekenen

Kunt u mij de formule en, als het even kan, uitleg geven die hoort bij de volgende gegevens?

Er wordt 100.000 euro geïnvesteerd in een machine. De verwachte jaarlijkse obrengst is 12.000 euro. Na hoeveel jaar is de investering van 100.000 euro terugverdiend bij een rentepercentage van 4%?

Andrea
Student hbo - zaterdag 6 juni 2009

Antwoord

Ik gebruik hierbij:
t voor de tijd in jaren
K voor de kosten
O voor de opbrengst

Bij een startbedrag van 100.000 euro en een rentepercentage van 4% krijgen we de kosten-formule:
K(t) = 100.000 · 1,04t

Bij een jaaropbrengst van 12.000 euro hoort de opbrengst-formule:
O(t) = 12.000t

Het snijpunt van deze twee formules vinden we door de vergelijking op te stellen:

K(t) = O(t)
100.000 · 1,04t = 12.000t

Daniel
maandag 8 juni 2009

©2001-2024 WisFaq