Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale waardeberekenen met behulp van afgeleide

Hoi Wisfaq,
het volgende is gegeven de formule W=3q^2+6q+50.
een vraag is wat de gemiddelde winst is bij een verkoop van 3500 artikelen? die snapte ik wel, W=3x3,5^2+6x3,5+50 = 107,75. omdat artikelen in duizend is 107.750. 107.750 gedeeld 3.500 = 30,79.

vervolgens is er de vraag Geef de formule van G [gemiddelde winst] uitgedrukt in q? Ik dacht zelf dat het G = W gedeeld door q.

Dan komt de vraag Bereken met behulp van de afgeleide van G de minimale waarde van G en bij welke verkoop dit minimum bereikt wordt?
ik dacht als volgt 6q+6=0
6q = -6
q = -1
als ik -1 invul in G'= 6x-1+6 gedeeld -1 = -12.
-12.000 want is in duizend-tal. maar ik twijfel sterk of dit wel zo is.
groet Leendert
ik twijfel of ik het wel goed door.

leen
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 2 juni 2009

Antwoord

Je 'gemiddelde winst' functie is, zoals je zegt, G = W/q.
Maar die deling door q voer je helemaal niet uit!
Je zult dus in zee moeten met G = 3q + 6 + 50/q en van deze functie de afgeleide bestuderen.

MBL

MBL
dinsdag 2 juni 2009

 Re: Minimale waardeberekenen met behulp van afgeleide 

©2001-2024 WisFaq