Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gegeven is een functie

Geachte hulpverleners,
Gegeven een functie f 2 maal afleidbaar, gedefinieerd op [0,1]. Veronderstel f(0)=0, f(1)=1, f'(0)=f'(1)=0.

Ik moet aantonen dat er een getal x bestaat in [0,1] zodat |f''(x)|=4.
Ik staar me tureluurs op de mogelijke grafieken, maar vind geen aanknopingspunt. Graag uw advies, dat me al vaak uitstekend heeft geholpen.

Rita D
Iets anders - maandag 1 juni 2009

Antwoord

Hallo, Rita.
Stel dat f" op [0,1] tussen -4 en 4 in blijft (dus exclusief de grenzen -4 en 4).
Gebruikt men een Taylorbenadering rond x=0 met een restterm van graad 2, dan ziet men dat f(x) voor alle xÎ(0,1) tussen -2x2 en 2x2 ligt.
Gebruikt men een Taylorbenadering rond x=1 met een restterm van graad 2, dan ziet men dat f(x) voor alle xÎ(0,1) tussen 1-2(x-1)2 en 1+2(x-1)2 ligt.
Schets de vier bijbehorende parabolen nauwkeurig, en concludeer dat men een tegenspraak krijgt voor x=1/2.
Hiermee is het bewijs uit het ongerijmde voltooid!

hr
donderdag 4 juni 2009

©2001-2024 WisFaq