Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dayzers

Dayzers is een nieuw soort lotto, dat wekelijks wordt uitgezonden op TV. De speler krijgt 3 letters aangewezen en zelf mag hij een datum kiezen bestaande uit een dag en een maand.
Wat is de kans dat een speler een prijs wint ?
Wat is de kans dat een speler minimaal 1 prijs wint in een jaar?

bij voorbaat dank voor uw hulp

Stepha
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 december 2002

Antwoord

Beste Stephan,
Eerst maar kijken naar hoeveel mogelijkheden er zijn. Men krijgt drie letters, dit geeft 26 x 26 x 26 = 17576 mogelijkheden. Vervolgens kiest hij/zij zelf een dag, dit kan dan dus een getal zijn tussen de 1 en de 31, ofwel 31 mogelijkheden. Dit geeft een subtotaal van:
17576 x 31 = 544856 mogelijkheden.
Rest nog de maand, dit kan tussen de 1 en 12 zijn, dus het totaal aantal mogelijkheden is:
544856 x 12 = 6.538.272 mogelijkheden
De kans dat jouw combinatie dus wint is: 1/6538272
Als er meerdere prijzen zijn wordt de kans natuurlijk iets groter, maar dat laat ik nu eerst aan jezelf over. Kom je er alsnog niet uit, stel dan gerust opnieuw een vraag.

M.v.g.

PHS
zaterdag 14 december 2002

Re: Dayzers

©2001-2025 WisFaq