Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Riemann

Oppervlakte benaderen met Riemann-som
gegeven is de functie f(x) = Öx
benader de oppervlakte van het gebied onder de grafiek op het interval [0,16] met behulp van een Riemann-som, gebruik 0,1 als breedte van de deelintervallen.

Vervolgens maken ze een ondergrens een een bovengrens maar hoe komen ze aan het nummer 160? (1)

Hoe moet je dit invoeren op je GR? (2)

Céline
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 mei 2009

Antwoord

(1) Het interval [0,16], wordt onderverdeeld in stukjes van lengte 0,1. Hoeveel rechthoekjes krijg je op die manier?

(2)Je hebt dus 160 rechthoekjes. Het n-de rechthoekje heeft breedte 0,1. Wat is de bijbehorende hoogte, noem dat h(n)? De op van het n-de rechthoekje is dus O(n)=0,1ˇh(n). Deze moet je optellen voor n=1 tot n=160.
Op de GR rekenen je dat uit door bijvoorbeeld u(n+1)=u(n)+O(n), met u(0)=0.

Succes!

Bernhard
zondag 31 mei 2009

©2001-2024 WisFaq