Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Laat de top zien van een formule

Beste Wisfaq,
Gegeven is formule W = 4Öq - q Toon met behulp van de formule van de afgeleide W' aan dat de formule W een top heeft bij q = 4.

Wat ik als eerste doe is de formule uitschrijven,
dus 4q0,5 - q
Nu ga ik naar W' = 2q-0,5 - 1
Als ik nu bij q 4 invul en de formule uitreken kom ik op 0 uit. Wat niet kan kloppen want in de GR tabel moet ik op 4 uitkomen als top. Dus ik doe iets verkeerd?

met vriendelijke groet

leen
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 28 mei 2009

Antwoord

Leen,
W'(4)=0, dus de afgeleide is 0 voor q=4, duidt op een extremum, maar W(4)=4Ö4-4=4. En dat klopt dus.

kn
donderdag 28 mei 2009

©2001-2024 WisFaq