Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening voor het aantal termen

Hoe bereken je het aantal termen in een rekenkundige en meetkundige rij?
De vragen zijn:
1.) S = 3 + 6 + 9 + ... + 1032 (rekenkundig)
2.) S = 2 + 8 + 32 + 128 + ... + 2147483648 (meetkundig)
De formule op internet is duidelijk, maar hoe kom ik erachter over hoeveel termen het gaat?

Hanna
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 mei 2009

Antwoord

Beste Hanna,

De formule voor de algemene term van een rekenkundige rij is

t(n) = t(1) + (n-1).v

Hierin is t(1) de eerste term en v het (constante) verschil.
Neem t(n) = 1032, je kent t(1) en v, los dan op naar n.

Doe hetzelfde voor de tweede opgave, gebruik dan de formule voor een meetkundige rij.

mvg,
Tom

td
zaterdag 23 mei 2009

 Re: Berekening voor het aantal termen 
Re: Berekening voor het aantal termen

©2001-2025 WisFaq