Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakteberekening

Gegeven f(x)=-x2+8x. De rechte x=a (0a8)snijdt de grafiek van f in A en de x-as in B De oorsprong van het assenstelsel is O. De oppervlakte ingesloten door OA en de grafiek van f is gelijk aan de oppervlakte van de driehoek OBA. Bereken a. Antwoord volgens studiedictaat= 6.

De grafiek is een parabool met nulpunten in x=0 en x=8 Een maximum van y=16 in x=4. Verder zie ik er geen oplossing in.
Wie helpt mij op de goede weg? Bij voorbaat hartelijk dank.

Johan
Student hbo - woensdag 20 mei 2009

Antwoord

Eerst maar 's een plaatje:

q59366img1.gif

De oppervlakte van het gele gebied moet even groot zijn als de oppervlakte van de paarse driehoek.

Je kunt beide oppervlakten uitdrukken in a. Bij het gele stuk zal dat een integraal zijn van 0 tot a en bij het paarse stuk een uitdrukking in a. Als je de oppervlakten aan elkaar gelijk stelt krijg je een uitdrukking waarmee je de waarde voor a kan bepalen.

Probeer dat maar eens!

WvR
donderdag 21 mei 2009

 Re: Oppervlakteberekening 

©2001-2024 WisFaq