Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een ruit

gegeven is de volgende definitie:

een vierhoek waarvan de vierzijden even lang zijn is een ruit.
bwijs met behulp van deze definitie dat de diagonalen van een ruit de hoeken door midden delen.

ik ben er al heel lang mee bezig maar ik krijg er maar niks uit
kan iemand me hiermee helpen??
alvast bedankt!!

lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 mei 2009

Antwoord

Noem de hoekpunten van de ruit A,B,C en D (in die volgorde).
Een van de diagonalen is dan AC.
AC verdeelt de ruit in twee driehoeken ABC en ADC.
Nu geldt
AB=AD
BC=DC
en natuurlijk AC=AC.

Dan zijn driehoek ABC en ADC congruent (congruentiegeval zzz)
Waaruit dan volgt dat hoek DAC=hoek CAB en hoek DCA=hoek ACB.

hk
maandag 18 mei 2009

©2001-2024 WisFaq