Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Projectie

Hallo, ik heb enkele vragen.

Gegeven is de rechte l, die heeft 2 vergelijkingen: x+y-2z+4=0 en 2x-y+3z-1=0. Het vlak alfa met vgl: x+2y-5z-7=0 en het punt P(2,1,-1).

Bepaal de coördinaten van de projectie P' van P op alfa volgens de richting van l.

Ik heb al gevonden dat een richtingsvector van l (-1,7,3) is, maar dan kan ik niet meer verder, kan iemand mij helpen?

mvg SP

SP
3de graad ASO - zondag 17 mei 2009

Antwoord

Beste Sander,

Tenzij je speciale formules voor projecties hebt gezien, kan je dit als volgt aanpakken: bepaal een stelsel vergelijkingen (cartesisch, parameter; wat je wil) van de rechte door P en evenwijdig met l. Het snijpunt hiervan met het vlak alfa is precies de gezochte projectie P'.

mvg,
Tom

td
zondag 17 mei 2009

©2001-2024 WisFaq