Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dubbelverhouding

Een van de rekenregels bij dubbelverhoudingen is: (ACBD)= 1-(ABCD). hoe zit het bewijs van deze regel in elkaar?

mvg

Gert
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 12 mei 2009

Antwoord

(DBCA) = [DC.BA]/[BC.DA] = [(DB+BC).(BD+DA)] / [BC.DA].
Werk nu de teller van deze breuk uit. Je krijgt:
DB.BD + DB.DA + BC.BD + BC.DA
Dit moet nu gedeeld worden door BC.DA.
Dat levert dan op: 1 + [BD(AD + DB + BC)]/[BC.AD] = 1 - [BD.AC]/[BC.DA] en dit is precies gelijk aan 1 - (ABCD)
Bedenk bij de uitwerking dat je niet zomaar twee letters qua volgorde kunt omdraaien. Dus hoewel er geen verschil is tussen de lijnstukken AB en BA, speelt in deze materie de volgorde wel degelijk een rol. In verband met richtingen waarin lijnstukken worden doorlopen geldt nu bijv. BA = -AB

MBL

MBL
woensdag 13 mei 2009

©2001-2024 WisFaq