Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt x as bepalen

Hoe bepaal je het snijpunt met de x-as van de volgende functie:

f(x)= 2-15x+9x2-x3 ?

Margre
Student hbo - zondag 3 mei 2009

Antwoord

Je zou de vergelijking 2-15x+9x2-x3=0 moeten oplossen. Dat is een derdegraads vergelijking. Dat is meestal niet zo eenvoudig. Je moet maar 's in WisFaq zoeken naar 'formule van cardano' of 'derdegraads vergelijking'.

Zoeken in WisFaq

Zoektips
Tekst weergeven:AanUit

Zoeken in WisFaq

Zoektips
Tekst weergeven:AanUit

Zoeken in WisFaq

Zoektips
Tekst weergeven:AanUit
Vaak zijn dit soort opgaven wel zo geconstrueerd dat er een voor de hand liggende oplossing te vinden is. Meestal is dat x=1, x=-1, x=2, x=-2,... In dit geval is x=2 een oplossing (vul maar in!). In dat geval kan je de andere oplossing (als die er zijn) met behulp van een staartdeling wel vinden.

2-15x+9x2-x3=0
x3-9x2+15x-2=0
(x-2)(x2-7x+1)=0
x=2 of x2-7x+1=0
Enz...

De tweede vergelijking kan je dan verder oplossen.

Hopelijk helpt dat.

PS
Met je grafische rekenmachine kan je door de functie te plotten op 't idee komen dat 2 wel 's een oplossing zou kunnen zijn.

WvR
maandag 4 mei 2009

©2001-2025 WisFaq