Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verschuivende geodriehoek

hallo, ik doe dit jaar eindexamen wiskunde B1 en ben bezig te oefenen met eindexamenopgaven. Bij opgave 1 van 2001-2 moet ik de lengte berekenen van PQ. Daartoe heb ik de vergelijking van de raaklijn opgesteld en ik kwam op y=6x+13. dit heb ik ingevoerd in Y2. En in Y1 heb ik de formule van de parabool ingevoerd; 4-x2. Ik vond alleen de gegeven punt (-3,-5) en geen ander snijpunt van deze raaklijn met de parabool...wat doe ik fout?

Lawren
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 2 mei 2009

Antwoord

P(-3,-5) ligt op de parabool. M ligt op de y-as. De lijn langs de geodriehoek is y=x-2 (punt P invullen in y=x+b). Snij deze lijn met de parabool:

4-x2=x-2
x2+x-6=0
(x+3)(x-2)=0
x=-3 of x=2
P(-3,-5) en Q(2,0)

De lengte van PQ is Ö50=5Ö2 (met de stelling van Pythagoras)

Zoiets?

WvR
zaterdag 2 mei 2009

©2001-2025 WisFaq