Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe vind ik de afgeleide van (tan (4x-3))3

Dag ik wil bovenstaande differentieren, maar ik kom er maar half uit. Ik zal de stappen geven.

d/dx [(tan(4x-3))3]

=3(tan(4x-3))2·[d/dx tan(4x-3)]
=3(tan(4x-3))2·[1/cos(4x-3)2]·[d/dx 4x-3]
=3(tan(4x-3))2·[1/cos(4x-3)2]·4
=3·[sin(4x-3)2/cos(4x-3)2]·[1/cos(4x-3)2]·4
=12·[(sin(4x-3)2]/[cos(4x-3)2]

Als ik het in Derive invoer krijg ik het volgende antwoord:
3sin(8x-6)2/cos(4x-3)6

Frits
Student hbo - dinsdag 28 april 2009

Antwoord

Beste Frits,

Het gaat bij jou in de laatste regel mis, de afgeleide zou 12·sin2(4x-3)/cos4(4x-3) moeten zijn, kijk maar op de een na laatste regel, daar heb je twee keer cos2(4x-3) als noemer.

Waarom geeft Derive een ander antwoord? Omdat je 12·sin2(4x-3)/cos4(4x-3) kunt herschrijven als 12·sin2(4x-3)·cos2(4x-3)/cos4(4x-3)·cos2(4x-3) = 12·sin2(4x-3)·cos2(4x-3)/cos6(4x-3) = 4·sin2(4x-3)·cos2(4x-3)/cos6(4x-3).

Ken je de regel sin(2x) = 2·sin(x)·cos(x)? Dan is sin2(2x) = 4·sin2(x)·cos2(x) en is dus 4·sin2(4x-3)·cos2(4x-3) = sin2(2(4x-3)) = sin2(8x-6).
Dus gecombineerd krijg je 3·sin2(8x-6)/cos6(4x-3).

Duidelijk?

Gr. Davy.

Davy
woensdag 29 april 2009

©2001-2024 WisFaq