Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte berekenen van spiraal

Hoe berekening de lengte van een regelmatige normale spiraal als ik de beginradius, eindradius en aantal wendingen weet.

Gegroet!

Nelis
Leerling mbo - woensdag 11 december 2002

Antwoord

Het aantal wendingen vertelt je hoeveel 'cirkels' er zijn.
Die cirkels zijn bij een spiraal echter niet allemaal evengroot, maar zijn allen verschillend.

Nou is de lengte (de omtrek moet ik zeggen) van een cirkel gelijk aan 2 \pi R met R de straal.

De buitenradius (R-buiten) geeft je de lengte van de buitenste cirkel
De binnenradius (R-binnen)die van de binnenste.
De lengte van een gemiddelde cirkel is dus
(2 \pi R-buiten+2 \pi R-binnen)/2

De lengte van de spiraal is bij benadering gelijk aan het aantal windingen N maal de lengte van de gemiddelde cirkel.

Dus N·(2 \pi R-buiten+2 \pi R-binnen)/2

Groeten,
Martijn

mg
woensdag 11 december 2002

Re: Lengte berekenen van spiraal

©2001-2025 WisFaq