Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fibonacci

hallo,
de formule die je bij de reeks van fibonacci hebt is F(n)=F(n-1)+F(n-2) maar wat is 'n' in deze formule. Ik weet alleen dat F(n) is een getal uit de fibonacci reeks.

Jeroen
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 21 april 2009

Antwoord

n stelt (voorlopig) een willekeurig positief geheel getal voor. Neem je bijvoorbeeld n = 7, dan staat er F(7) = F(6) + F(5). En dit betekent niets anders dan dat de zevende term de optelsom is van de zesde en de vijfde term. Maar zo is de Fibonacci-rij toch precies vastgelegd? Kortom: met die voor jou wat ondoorzichtige formule wordt kort maar krachtig gezegd hoe de rij in elkaar zit.
Omdat er F(n-2) in die formule staat, zal n minstens 2 moeten zijn, want anders krijg je termen met een negatief rangnummer (vandaar dat er in regel 1 het woordje voorlopig bij stond).

MBL
dinsdag 21 april 2009

©2001-2024 WisFaq