Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59070 

Re: Re: Primitiveren van een functie

Ik heb het gevoel dat ik het bijna snap... maar nét niet helemaal.
Bijvoorbeeld bij die pagina 2. Substitutiemethode, de voorbeelden: Ik snap niet waarom bij voorbeeld 1 er (1/2) voor komt te staan..
en bij de Eenvoudige Voorbeelden zeggen ze:

Het idee is dat je h(x) schrijft als f(g(x))·g'(x). Hiertoe moet je eerst vaststellen wat in dit geval f en g zijn.

Maar vervolgens selecteren ze alleen g(x) en g'(x). Wat is nou f ??

Mirjam
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 19 april 2009

Antwoord

Beste Mirjam,

In die eerste stap gebeurt er niets anders dan x schrijven als 2x (staat net voor de dx) en die extra factor 2 compenseren door vooraan te delen door 2, dus een factor 1/2. De reden is dat we die 2x daarna gebruiken voor een subsitutie.

Als t = 5+x2, dan is dt = 2xdx dus het hele groepje '2xdx' wordt dan vervangen door dt. In dit voorbeeld was g(x) = 5+x2 en f(x) = x3, want er stond (5+x2)3 en dat is dus precies f(g(x)). Als extra factor schreven we g'(x) = 2x voor de substitutie.

mvg,
Tom

td
zondag 19 april 2009

©2001-2025 WisFaq