Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule voor inhoud segment van ellipsoide

Wat is de formule voor de inhoud van een segment van een ellipsoïde of hoe kan ik die anders berekenen? Hoe reken ik de inhoud van de kap uit van een ellipsoïde?

Sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 16 april 2009

Antwoord

Dag Sander,
Als je voor een ellips de formule x2/a+y2/b=r2 neemt (dat is een ellips waarvan het middelpunt in de oorsprong van het assenstelsel ligt), dan kan je de inhoud van het omwenteilingslichaam berekenen met:
(inhoud van x=p tot x=q) =$\int{}\pi$y2dx=$\int{}$(bp(r2-x2/a)dx, met als grenzen p en q.
Je telt als het waren alle oppervalkten van de schijfjes met straal y bij elkaar op.
Zou het dan lukken?
Groet,
Lieke.

ldr
vrijdag 17 april 2009

©2001-2025 WisFaq