Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren, met `twee keer` kettingregel

Parametervoorstelling:

x = 4cost
y = 2sin3(t-a)

neem a= 0,7
bereken de snelheid in het punt waarvoor t = 5
dus formule baansnelheid nodig:

v = Ö(dx/dt)3 + (dy/dt)3

dx/dt = -4sint
dy/dt lukt niet!

ik dacht op deze manier:

afgeleide bepalen van t-0.7 -- 1
afgeleide bepalen van 3 'blokje' -- 3(t-0,7)
afgeleide bepalen van 2sin 'blokje' -- 2cos(3(t-0,7))

vervolgens deze antwoorden vermeningvuldigen met elkaar.

dan krijg je dus als dy/dt:

3(t-0,7)2cos(3(t-0,7))


Bedankt

Céline
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 april 2009

Antwoord

y=2sin(3ˇ(t-0.7))=2sin(3t-2.1).
De afgeleide van u=3t-2.1 lijkt me 3 en geen 3(t-0.7)
Dus de correcte afgeleide van y=2sin(3ˇ(t-0.7)) is dan 2ˇ3ˇcos(3(t-0.7))=6cos(3(t-0.7))

hk
maandag 13 april 2009

 Re: Differentieren, met `twee keer` kettingregel 

©2001-2024 WisFaq