Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Periodieke functies

Hallo,

ik ben al een tijdje bezig met periodieke functies, maar ik kom er niet uit.

Als je bijvoorbeeld de formule: 1,5+cos1,5(x+3) hebt, hoe kun je dit dan snel tekenen.

Ik weet dat:
- evenwichtsstand/verticale verplaatsing = 1,5
- periode = 2p/1,5 = 11/3p
- horizontale verplaatsing = 3

Hoe kan je dit nou het beste tekenen?
Ik kan eruit komen maar dan doe ik er 10 minuten over!

alvast bedankt

lisett
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 april 2009

Antwoord

Je bent al een eind op de goede weg. Misschien kan je Periodieke functies eens bekijken. Er staan ook een aantal oefeningen met antwoorden. Daarna zou je je grafiek wel kunnen tekenen.

Een beetje lastig is dat je grafiek 'begint' bij x=-3 maar de periode 11/3p is1... maar verder gaat het wel:

q58946img1.gif

Je was (denk ik) nog even de amplitude vergeten... De evenwichtslijn is 1,5 en de amplitude is 1. De grafiek beweegt zicht tussen 0,5 en 2,5.

Hopelijk helpt dat.

1'Beginnen' is natuurlijk een beetje rare term bij een periodieke functie, maar ik bedoel daarmee dat daar een volledige periode van de cosinus begint. De grafiek van cosinus is een standaardgrafiek en die ken je natuurlijk wel.

WvR
maandag 13 april 2009

©2001-2024 WisFaq