Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

CV van twee rechten die in een vlak zijn gelegen

Hey,

Ik heb een vraagje, kben er al even naar opzoek, maar ik schijn het niet te vinden.
Het vraagstuk gaat als volgt:

Door een punt p(1, -1, -2) van het oppervlak M:2xy=z gaan twee rechten die volledig in dit oppervlak gelegen zijn.
Hoe bepaal ik dan een stelsel cartesische vergelijkingen voor deze rechten?

Het zou iets moeten zijn door te vertrekken van een SPV (stelsel parameter vergelijking) van een willekeurige rechte die door p gaat.

Kan iemand mij helpen?

Alvast bedankt!

jeroen
Student Hoger Onderwijs België - zondag 12 april 2009

Antwoord

Beste Jeroen,

Het kan inderdaad door te vertrekken van een parametervoorstelling. Een rechte door dat punt en met richtingsvector (a,b,c) heeft als parametervoorstelling:

(x,y,z) = (1,-1,-2)+k.(a,b,c) = (1+ka,-1+kb,-2+kc)

Substitutie hiervan in de vergelijking van het oppervlak M en gelijkstellen van de verschillende coëfficiënten in machten van k levert je een stelsel met twee oplossingen, deze stemmen overeen met de gezochte twee rechten. Op basis van deze parametervoorstelling kan je dan ook eenvoudig overgaan op een stelsel cartesische vergelijkingen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 14 april 2009

©2001-2024 WisFaq