Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rentabiliteitsberekening

6% obligatielening per 1 augustsu 1996
looptijd 20 jaar
aflossing in 10 gelijke jaarlijkse termijnen
eertse aflossing op 1 augustus 2007
Lening heeft 1/2 coupons op 1/8 en 1/2
effectieve rentevoet 7%
Bereken de rentabliliteitskoers.

Stel kapitaal op 100,00

Formule C=Ca + Ci

Ca= 10/1.0710 X 1-(1/1.0720)
------------ = 5.08350x 0.74158
1-(1/1.07) -------- = 57.62
0.06542

Ci= 6/7 x (100- 57.62 ) = 36.32150
36.32150/2= 18.16075 1e half jaar
36.32150/2= 18.16075= 18.785.63 2e half jaar

ca + ci = 94.57 ( volgens mijn berekening )

Het antwoordenboek geeft 91.76 Maak ik een fout of zit ik goed ??

Piet Hooisma

Piet H
Student hbo - zondag 5 april 2009

Antwoord

Piet,
Laten we met de Ca beginnen:Ca=10/1,07^11+10/1,07^12+..+10/1,07^20=35,70.
Dan is de Ci=3/(Ö1,07-1)100)(100-Ca)=56,06,zodat RW=91,76.

kn
maandag 6 april 2009

 Re: Rentabiliteitsberekening 

©2001-2024 WisFaq