Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Draadlengte op een kloshaspel

Ooit leidde mijn leraar wiskunde een formule af om de lengte van een kabel op een haspel te berekenen. In de formule kwamen de diameter van de kabel voor en de -veranderende- diameter van de opgewikkelde kabel. Toen snapte ik het. Echter 30+ jaren later probeerde ik het aan iemand uit te leggen en verslikte me er in. Weten iemand van jullie wat ik bedoel?

Hans M
Iets anders - woensdag 1 april 2009

Antwoord

Stel dat de diameter (in meters) van de basiscirkel op de haspel dh is, en de diameter (of dikte) van de kabel dk.
Bij de wikkelslag met klein volgnummer i wordt bij benadering
\pi·(dh+(i-1)·2·dk) meter kabel opgelegd (in feite iets meer); bij groot volgnummer i moet men (i-1) al bijna door i vervangen.
De lengte van de kabel op de haspel na n wikkelslagen is dus groter dan
\pi·dh + (n-1)·n·\pi·dk en kleiner dan
\pi·dh + (n+1)·n·\pi·dk.
Voor middelmatig grote n zal
\pi·dh + n·n·\pi·dk wel een goede benadering zijn.

(Te gebruiken formules:
\sumi=1i=n i-1 = (n-1)·n/2,
\sumi=1i=n i = (n+1)·n/2,
\int{}0n x dx = n·n/2.)

hr
donderdag 2 april 2009

©2001-2025 WisFaq