Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Is half vol hetzelfde als half leeg ?

Mijn vraag is wat het verschil is tussen half vol en half leeg.
Als er geen verschil is krijg je de volgende stelling:
Half vol = Half leeg
Alles wat voor en achter het = teken gelijk is mag je tegen elkaar wegstrepen.
Dan staat er dus vol=leeg !!

Wie kan mij helpen ?

Corné
Student hbo - woensdag 1 april 2009

Antwoord

Beste Corné,

Er is geen regel die zegt dat je "gelijke dingen" links en rechts van een gelijkheidsteken mag schrappen, zeker niet taalkundig...
Met getallen mag je bijvoorbeeld: hetzelfde getal links en rechts optellen of beide leden vermenigvuldigen met een (niet-nul) getal.

Als je zomaar mag schrappen, zou ik ook kunnen "bewijzen" dat:
0! = 1! dus 0 = 1 want ik schrap de faculteit (!-teken),
sin(0) = sin(pi) dus 0 = pi want ik schrap de sinus.

Verder is voor een gegeven vaste hoeveelheid, "half vol" inderdaad hetzelfde als "half leeg" in die zin dat je dezelfde hoeveelheid overhoudt: namelijk de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid.

mvg,
Tom

td
woensdag 1 april 2009

©2001-2024 WisFaq