Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitiveren

In SCHAUM'S SOLVED PROBLEMS bleek voor mij toch iets onbegrijpelijks: Int(x·sec2x·dx)= Int{x·(1/cos2)·dx}=
Stel u=x dan du=dx en dv= (1/cos2)·dx, dan v=tan x.Zodat:
x·tan x - Int tan x·dx= Tot zover is alles duidelijk! Dan geeft het boek als eind-antwoord: x·tan x - ln|sec x| + C.
Mijn gedachtengang is echter: x·tan x - Int (sin x/cos x)·dx= Stel t= cos x, dt= -sinx·dx; zodat: x·tan x + Int (1/cos x)· d (cos x)= x·tan x + ln|cos x| + C. Het komt er dus op neer, dat - ln|sec x| = + ln|cos x| Wie kan mij uitleggen hoe je deze capriool neemt? Bij voorbaat hartelijk dank

Johan
Student hbo - dinsdag 31 maart 2009

Antwoord

Het antwoord staat, verkapt, in de eerste gelijkheid: sec(x)=1/cos(x), dus ln|sec(x)|=ln|1/cos(x)|=...

kphart
dinsdag 31 maart 2009

©2001-2024 WisFaq