Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 58189 

Re: Som van een reeks

Ik kom er niet uit.
stel n=0 dan heb je 1+1/2+1/4+1/8+... q=1/2 dus s=2

Dan stel ik n=2, dan heb je 1/3+1/9+1/27+... q=1/3 dus s=3/2

Maar het antwoord is 3 dus heb ik al teveel
Wat doe ik fout?

mvg

SP
3de graad ASO - zondag 29 maart 2009

Antwoord

dag Sander,

Twee dingen:
ten eerste:
jouw tweede som is niet gelijk aan 3/2, maar aan 1/2. Kijk maar eens goed naar de formule voor de som van een meetkundige reeks:
(eerste term) gedeeld door (1 - r).
De eerste term is hier gelijk aan 1/3.
ten tweede:
Als n=2, dan heb je heel andere breuken dan die jij geeft. Jij kiest m=0. Dat had ik niet voorgesteld.
Als n=1, dan gaat het om de volgende breuken:
1/6 + 1/12 + 1/24 + ...
Dit is gelijk aan:
1/3·(1/2 + 1/4 + 1/8+ ...)

Lukt het nu?
succes,

Anneke
maandag 30 maart 2009

©2001-2025 WisFaq