Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sin 60°

Waarom is sin 60° = sin 1/3 = 1/23
Alvast bedankt

Ferdi
Leerling mbo - dinsdag 10 december 2002

Antwoord

Als je een gelijkzijdige driehoek ABC tekent met bijvoorbeeld een zijde van 4 cm (de lengtes doen er niet toe, want het gaat om verhoudingen), dan moet je eens de hoogtelijn trekken uit punt C. Die hoogtelijn staat uiteraard loodrecht op AB, maar komt ook in het midden van AB uit én deelt bovendien hoek C precies in twee hoeken van elk 30°.
Noem het midden van AB even D. Dan is dus DB = 2.
Nu kun je met Pythagoras de lengte van CD berekenen.
CD2 + DB2 = BC2 ofwel CD2 + 4 = 16 ofwel CD = 12.

Nu komt het: 12 = 4.3 = 2.3

Kijk nu naar driehoek DBC. Daarin geldt:
sin 60° = CD/BC = (23)/4 = (3)/2 = 1/23

MBL
dinsdag 10 december 2002

©2001-2024 WisFaq