Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren: Kinematica van een puntmassa

Hallo dames en heren,

Ik snap nog niet hoe ik deze vraag kan oplossen:

De versnelling van een raket is a=(6+0,02s)m/s2. Bepaal de snelheid van de raket bij s=2km en de tijd die nodig is om deze hoogte te bereiken. Aanvankelijk is v=0 en s=0 als t=0.

Oke ik kom tot deze oplossing(so far so good):

a= (6+0,02s) - vdv = ads dus 0,5v2 = 6s + 0,01s2. Vereenvoudigd geeft dit v=Ö(12s+0,02s2)
Bij v=2000m = Ö(12*2000 + 0,02*20002 = 322m/s
Hier kom ik nog wel uit maar dan moet ik weten welk tijdstip bij deze snelheid hoort. In de uitwerkingen staat deze oplossing:

v = ds/dt = Ö(12s+0,02s2) = ò 1 / Ö(12s+0,02s2) *ds = òdt -- t(s=2000) = 19,3s

Hoe kom ik hier aan? ik kom er maar niet uit en ik ben een absolute beginner....

Bedankt!

Sandor
Student hbo - maandag 23 maart 2009

Antwoord

Hallo, Sandor.

Om te beginnen moet je niet te slordig met het gelijkheidsteken omgaan.
Schrijf dus niet "v=2000m=" maar "als s=2000m dan v=..", en in uw laatste formuleregel
v = ds/dt = Ö(12s+0,02s2) , dus ò 1 / Ö(12s+0,02s2) *ds = òdt, dus bij s=2000 is t = 19,3 seconden.

De uitkomst 19,3 is de uitkomst van de integraal

ò02000 1/Ö(12s+0,02s2)ds.

Dat ziet men als volgt:
De integraal is gelijk aan
(Ö50/300)*ò02000 1 / Ö((1+s/300)2-1) ds.
Substitueert men u=1+s/300, dan komt er
(Ö50)*ò11+2000/300 1 / Ö(u2-1) *du.
Met behulp van mijn integralenboek vind ik dan
(Ö50)*ln(u+Ö(u2-1)) voor u=1+2000/300 =23/3.

hr
woensdag 25 maart 2009

©2001-2024 WisFaq