Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijnconstructies

Ik ben een po aan het maken voor wiskunde en er bestaat een geschiedenis over de raaklijnconstructies maar welke formules zijn daar allemaal voor uitgevonden?
Hoe kun je die formules bewijzen en wat is de algemeen formule voor de raaklijn als je hebt f(x)=X tot de macht n

mirand
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 december 2002

Antwoord

Op onderstaande website kan je misschien wel iets vinden over raaklijnen. Bedenk daarbij dat 'the tangent to the curve' zoveel betekent als 'de raaklijn aan de kromme'.

Een algemene formule voor een raaklijn is niet zo ingewikkeld:

Gegeven: f(x)
Gevraagd: de raaklijn in P(a,b)
Antwoord: y=f'(a)·(x-a)+b

(zie Hoe vind je de vergelijking van de raaklijn?)

Voor f(x)=xn is de raaklijn in P(a,b):
y=n·an-1·(x-a)+b

Hopelijk kan je nu verder.

Zie A history of the calculus

WvR
zondag 15 december 2002

©2001-2024 WisFaq